Välj rätt fönsterdekor

Fönster är en självklar plats att visa upp ditt varumärke. Du kanske har lyxen att ha stora skyltfönster i din lokal, eller så har du bara en liten glasruta på ytterdörren. Oavsett så ska det självklart sitta fönsterdekor där! Men det finns en del att tänka på, speciellt när det gäller materialval. Här kan du läsa mer om vad som skiljer våra fönstermaterial åt.

 

Skuren fönsterdekor

Skuren solid folie

En klassiker inom fönsterdekor. Här konturskär vi ditt budskap, alltså skär ut innehållet så ingen bottenplatta blir kvar. Välj en enfärgad dekor eller kombinera flera färger, eller varför inte välja effektfolie som krom eller guld? En stor fördel med solid folie är att den är just solid i färgen, alltså att den har samma färg genom hela materialet. Det innebär bland annat att färgen håller bättre än printad folie, men också att dekoren går att sätta från insidan. Då utsätts den inte för lika mycket slit, och risken att någon pillar bort eller på annat sätt förstör din fönsterdekor minskar betydligt.

Korta fakta

Transparens: Ej genomskinlig
Passar för: Dekor som inte ska täcka hela ytan
Färg: Finns i flera färger samt effektfolie
Går att montera på insida: Ja

 

 

Cristalfolie på gallerians entrédörr

Cristal

Om du vill ha kvar glasets transparens men ändå ha snygg effekt på det hela så är cristal ett utmärkt val. Folien är en klar, genomskinlig film som finns i flera nyanser. Du kan välja att bara ha den som en härlig färgeffekt och täcka hela rutan med den, men den går självklart även att konturskära. Den lämpar sig till exempel utmärkt som kontrastmärkning, och går att sätta både på in- och utsidan av fönstret.

Korta fakta

Transparens: Klar, genomskinlig
Passar för: Heltäckande ytor där du vill ha en färgeffekt, kontrastmärkningar
Färg: Finns i ett urval färger
Går att montera på insida: Ja

 

 

Frostad folie

Ytterligare en höjdare inom fönsterdekor. Den matta ytan är halvtransparent vilket ger ett bra ljusinsläpp, samtidigt som frostningen gör så alla detaljer försvinner. Det gör folien till ett bra insynsskydd. Du kan se om någon rör sig på andra sidan frostningen, men inte hur personen i fråga ser ut. Frostad fönsterdekor passar därför utmärkt för exempelvis kontorsmiljöer. Den går självklart att få konturskuren, och går även utmärkt att kombinera med print för en snygg matt effekt.

Korta fakta

Transparens: Halvt genomskinlig men med en frostad yta som tar bort detaljer
Passar för: Heltäckande eller konturskuret budskap, alla typer av fönster men framförallt i kontorslandskap
Färg: Finns i ett par olika grå/vita nyanser, men går att printa i valfria färger/motiv
Går att montera på insida: Ja, om den ej är printad

 

 

Printad fönsterdekor

Printad folie

Printad folie används i de fall då en fönsterdekor innehåller en specifik färg som inte finns bland våra solida folier, eller om dekoren innehåller många färger eller övertoningar. Den används också om dekoren är väldigt detaljerad, t.ex. om du vill ha med ett foto i din dekor. Precis som med våra andra folier så kan vi konturskära den printade fönsterdekoren.

Korta fakta

Transparens: Ej genomskinlig
Passar för: Ej heltäckande budskap där specifika färger, övertoningar eller bilder används
Färg: Går att printa i valfria färger/motiv
Går att montera på insida: Nej

 

 

Oneway vision

Här har vi en riktigt intressant folie. Med oneway vision kan du, hur otroligt det än låter, se ut men inte in. Folien består nämligen av små små hål som lurar ögat. Tack vara de speciella egenskaperna lämpar sig oneway bra för heltäckande printad fönsterdekor, som annars gör rummet väldigt mörkt. Oneway fungerar bäst när det är ljusare ute än inne, så på vinterkvällar kan det vara svårare att se budskapet. Om du ser till att dekoren är väl upplyst utifrån så går det bättre.

Korta fakta

Transparens: Folien i sig är inte genomskinlig, men de små hålen gör det möjligt att se genom den
Passar för: Heltäckande printat budskap
Färg: Går att printa i valfria färger/motiv
Går att montera på insida: Nej

 

 

SmartFilm på- och avslagen

SmartFilm

Nu snackar vi fönstermagi! Med ett knapptryck så växlar din ruta från transparent till frostat läge. Otroligt, vi vet, men sant. Folien består nämligen av små kristaller som ligger huller om buller och gör filmen frostig. När du sen trycker på knappen förses filmen med elektricitet och kristallerna lägger sig rakt bredvid varandra – och du kan se genom rutan. Supersmidigt! Filmen passar superbra till fönsterrutorna på kontoret, t.ex. i konferensrummen, där man ibland vill ha det öppet och luftigt men andra gånger vill kunna få bort insynen. Den fungerar även i badrum, eller i skyltfönstret som projektorduk. Folien går inte att printa eller konturskära, men går såklart att kombinera med en skuren dekor på andra sidan glaset.

Korta fakta

Transparens: Ja, när du känner för det
Passar för: Kontorsmiljöer, badrum, skyltfönster
Färg: Finns i vit, ljusgrå och mörkgrå
Går att montera på insida: Ja

 

Fler frågor?

Vill du veta mer om de material vi gick igenom här? Kontakta oss!