Varselkläder och deras klasser

Skyddskläder certifierade enligt EN 471 (den äldre standarden) eller EN 20471 ger dig som bärare synlighet under dagen, oavsett dimma, regn eller sol och i bilarnas strålkastare om natten. Höga krav ställs på bland annat tygets luminans och reflexer. Kläder klassificeras efter mängden synligt material.

Det finns tre klasser, från minst till högst. Nu ska vi försöka reda ut vad som är vad.

Klass 1

Du syns litegrann. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,14 kvadratmeter och reflexytan 0,10 kvadratmeter. Kan användas vid t.ex långsam trafik.

Klass 2

Nu börjar du synas en del, speciellt i dagsljus, skymning och dimma. Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,50 kvadratmeter och reflexytan 0,13 kvadratmeter. Klass 2 är oftast aktuell i exempelvis hamnar, vid järnvägar, byggarbetsplatser, parkeringsplatser,  vid skallgång, i lastfordon och på andra områden där man inte kräver klass 3.

Klass 3

Nu du! Nu syns du bättre än en väggannons på Times Square! Den totala fluorescerande ytan skall vara minst 0,80 kvadratmeter och reflexytan 0,20 kvadratmeter. Aktuell i närhet av tät snabb trafik. Även vid arbete med motorsåg eller röjsåg i skog är det krav på klass 3 på överkroppen.

Övrigt bra att veta

Om du har flera varselplagg på dig går det att lägga ihop alla plaggs totala varselytor och därmed nå upp till en högre klass. Det är bra att veta om du är liten i storleken då mängden synlig yta lätt blir för liten. Tänk även på att en stor logga på t.ex ryggen kan sänka klassningen av plagget.

Varselplagg ska vara CE-märkta och märkta med den klass de uppfyller. Det är viktigt att hålla plagget rent och helt. Många varselplagg har ett max antal tvättar innan de förlorar sin klassning.

Så där! Hoppas det har klarnat lite i varseldjungeln. Om inte får du gärna höra av dig till oss. Notera dock att du nog inte ska åberopa den här artikeln som faktaunderlag i en rättegång eller en uppsats. Kolla då hellre med Arbetsmiljöverket, de ska ha stenkoll på alla små detaljer.