Att montera en dekal

Att sätta upp t.ex en mindre företagslogga på en bil kan du göra själv. Följ bara vår guide. Verkar det för krångligt hjälper vi dig så klart gärna.

Du behöver: T-röd, luddfri tygtrasa/papper, frystejp, sax, tumstock, monteringsskrapa samt varmt (det räcker med ljummet) och torrt väder.

Guiden är skriven för en avlång, liggande, dekal, typ ett namn, som monteras vågrätt. Är dekalen stående får du vrida guiden 90 grader i huvudet.

  1. Se till att ytan du ska montera på är ren och varmare än ca 10 grader. Tvätta med T-röd eller liknande för att få bort fett. En nyvaxad eller nylackad bil går det inte att montera på.
  2. Måtta in dekalen på ytan, tejpa fast den i höger och vänster kant. Sätt även fast den med en tejp lodrätt tvärs över dekalen.
  3. Ta bort tejpen till höger eller vänster och dra loss appliceringstejpen in till tejpen på mitten. Se till att ingen del av dekalen blir kvar på bakpappret. Om det händer, lägg försiktigt tillbaka appliceringstejpen och gnugga hårt på den.
  4. Klipp av bakpappret. Håll dekalen lagom sträckt en bit ovanför ytan. Dra med monteringsskrapan från mitten och utåt, omväxlande nedåt/uppåt. Arbeta lika ända fram till kanten, slarva inte på slutet. Det är lätt att tappa taget eller få bubblor.
  5. Gör likadant med den andra delen av dekalen.
  6. Dra bort appliceringstejpen lugnt och sakta med 180 graders vinkel. Drar du rakt ut riskerar du att dekalen följer med tejpen. Följer dekalen med tejpen, lägg tillbaka försiktigt och gnugga på den.