Vad är en EPS?

Många av våra kunder har någon gång fått frågan om de har en vektoriserad version av sin logga, en EPS-fil. Men vad är det egentligen vi frågar efter? Och varför funkar inte en vanlig JPG? Här går vi igenom allt du behöver veta.

JPG och PNG – Pixelgrafik

JPG och PNG är exempel på pixelbaserade format, även kallade rasterbilder. Filerna är uppbyggda av små enfärgade rutor som kallas pixlar, och tillsammans skapar dessa pixlar din bild. Ungefär som en väldigt avancerad pärlplatta, fast med fyrkantiga digitala pärlor. Pixelgrafik passar bra för webb och digitala bilder, men är inte idealiskt för tryck eller när du behöver skala upp bilden.

Upplösning

Ju fler pixlar en bild innehåller, desto skarpare är den. Om du förstorar bilden så blir även pixlarna större. När pixlarna blivit så stora att de är synliga för blotta ögat så brukar man kalla det för att bilden blir pixlig.

Oftast mäts upplösning i ppi, pixlar per tum. Om du ska trycka din bild och vill ha ett riktigt skarpt resultat är det bra om bilden har en upplösning på minst 150 ppi, helst 300.

EPS – Skalbar vektorgrafik

EPS står för Encapsulated PostScript och är en filtyp som används för vektorgrafik. Vektorgrafik består av matematiska formler istället för pixlar, vilket gör att man kan förstora eller förminska filen hur mycket man vill utan att kvalitén försämras. Det betyder att du kan få din logga på en 5 meter lång vepa, med samma fil som vi använder till trycket på dina solglasögon. EPS är det vanligaste vektorformatet inom tryckbranschen, men även SVG och vissa PDF:er är vektoriserade.

Behöver ni ha en vektoriserad logga av mig, även om den inte ska tryckas stort?

Det korta svaret är ibland. Förutom utseende och kvalitét kan vektoriserade filer vara ett krav för att en produkt ska gå att tillverka. Här är några exempel på när vektorgrafik är det bästa alternativet.

  • Produktionskrav – För vissa typer av produkter, till exempel klädtryck och många typer av presentreklam, är vektorgrafik ett måste för att produkten över huvud taget ska gå att tillverka. Detsamma gäller alla typer av formskurna dekaler, exempelvis till fordons- eller fönsterdekor.
  • Kvalitét – För att kunna garantera hög kvalitet på logotyper och grafik jobbar vi och de flesta andra tryckerier i första hand med EPS.
  • Anpassningar – Vektorgrafik gör det enklare att ändra färger och former och därmed kunna anpassa grafiken efter underlaget.
  • Stora format – För saker som banderoller, skyltar och andra storformat är vektorgrafik som EPS ett måste eftersom det inte förlorar kvalitet oavsett storlek.

Jag har ingen vektoriserad logga, vad gör jag?

Det krävs speciella program för att hantera vektorgrafik. Detta gör att många kunder saknar vektoriserade versioner av sin logga, men det går att lösa genom att göra om loggan från grunden. Du kan alltså inte bara spara om din jpg till en eps, men vi kan hjälpa dig att vektorisera den.

Om loggan enbart innehåller text, skapat med ett typsnitt som går enkelt att få tag på, så går vektoriseringen ofta snabbt. Innehåller loggan bilder eller symboler kan det bli lite krångligare, men oftast går även det att lösa. Om du behöver hjälp att vektorisera din nuvarande logga så hjälper vi dig gärna att få ett så bra resultat som möjligt. Kontakta oss!

Woho! Kul att du läst ända hit!

Är du kanske också intresserad av detta?

Fixa det där utfallet

När du ska lämna in ditt alster för tryck hos oss börjar vi helt plötsligt prata om att "det saknas utfall". Va? Vad är det? Lugn. Det är inte alls svårt, läs bara här.

Så du har fått ett korrektur

Har du fått ett korrektur från oss? Fick du även en länk du skulle läsa? Det är den här artikeln du ska klicka på. Trevlig läsning!

Ny hemsida. Men sen då?

Att bli med ny hemsida betyder inte att jobbet är klart och man kan luta sig tillbaka. Nej, för att din hemsida ska uppfylla dina mål krävs ett visst mått av aktivitet, även i framtiden.

Tvättråd för kläder

När du köper plagg med tryck eller brodyr är det viktigt att de tvättas på rätt sätt för att garantin ska gälla. Här hittar du våra tvättråd.

Broschyr eller folder?

Folder, flyer, broschyr, wire-o, blocklimning - vad betyder allt? Vi reder ut begreppen!

Så skapar du tryckfiler

När du skickar tryckfiler till oss så är det viktigt att de är sparade på rätt sätt. Här hittar du vår checklista som guidar dig rätt.

Förberedda möten

Känns det lite skrämmande att sätta sig och diskutera med oss? Förbered dig genom att tänka igenom några "enkla" frågor och fundera på vad du vill uppnå med din investering.

FAQ Bildekor

Ska du stripa bilen? Många undringar? Du är inte den enda. Här har vi samlat svar på en hel del frågor.