Vad är en eps för nåt?

Många av våra kunder har någon gång fått frågan om de har en vektoriserad version av sin logga, en eps-fil. Men vad är det egentligen vi frågar efter? Och vad är det för fel på en vanlig jpg? Här går vi igenom allt du behöver veta. Först och främst gäller det att förstå skillnaden mellan rastergrafik och vektorgrafik.

 

Vad är egentligen rastergrafik?

När du arbetar med foton jobbar du med rastergrafik, eller pixelgrafik som det också kallas. Alltså filer som är uppbyggda av pixlar. En pixel är en liten enfärgad ruta som tillsammans med alla andra pixlar i din bild skapar helheten. Ungefär som en väldigt avancerad pärlplatta, fast med fyrkantiga digitala pärlor. De vanligaste typerna av rastergrafik är jpg och png.

Ju fler pixlar som bilden innehåller på en viss yta, desto skarpare är bilden. Oftast mäts upplösningen i ppi, pixlar per tum. Om du ska trycka din bild och vill ha ett riktigt skarpt resultat är det bra om bilden har en upplösning på 300 ppi. Tänk på att om du förstorar bilden så försämras upplösningen. En logga kan se knivskarp ut på ett visitkort men se pixlig ut på en stor affisch.

Vad är egentligen vektorgrafik?

Precis som många andra tryckerier efterfrågar vi ofta vektoriserade filer när det gäller loggor och enklare grafik. Eps är den vanligaste typen av vektorgrafik, men det finns även andra format som t.ex. svg och vissa pdf:er. Men vad innebär det att ha en vektoriserad logga? Jo, istället för att bygga filen på pixlar som rastergrafiken gör, bygger vektorgrafiken på geometriska former, så som punkter, linjer och cirklar. Eftersom datorn kan räkna ut dessa former matematiskt kan man också förstora och förminska filen utan att kvalitén försämras. Det gillar vi! Det betyder att du kan få din logga på en 5 meter lång vepa utan problem, med samma fil som vi använder till trycket på dina solglasögon.

Det krävs speciella program för att hantera vektorgrafik, t.ex. Adobe Illustrator. Det gör att du kanske inte kan öppna din vektorlogga på din dator.

Behöver ni ha en vektoriserad logga av mig, även om den inte ska tryckas stort?

Svaret är oftast ja. Förutom utseende och kvalitét kan vektoriserade filer vara ett krav för att en produkt ska gå att tillverka. Du kanske till exempel vill ha dekaler som inte är fyrkantiga, och då behöver vi ta hjälp av en maskin för att konturskära dem. För att kniven i maskinen ska veta var den ska skära behöver den ha vektorbanor att gå efter. Detsamma gäller vid t.ex. klädtryck.

Jag har ingen vektoriserad logga, vad gör jag?

Som vi tidigare nämnde så krävs det speciella program för att hantera vektorgrafik. Detta gör att många kunder saknar vektoriserade versioner av sin logga, men det går att lösa genom att göra om loggan från grunden. Du kan alltså inte bara spara om din jpg till en eps, men vi kan hjälpa dig att vektorisera den.

Om loggan enbart innehåller text, skapat med ett typsnitt som går enkelt att få tag på, så går vektoriseringen snabbt. Innehåller loggan bilder eller symboler kan det bli svårare, men oftast går även det att lösa. Om du behöver hjälp att vektorisera din nuvarande logga så hjälper vi dig gärna att få ett så bra resultat som möjligt. Kontakta oss!