Utfall?

När du gör din trycksak är det några saker att tänka på. En av dem är att du har utfall om du har en bild eller färgplatta som ska gå ända ut i kanten av pappret.

utfall1 utfall2 utfall3

Anledningen till att utfall behövs är egentligen två: De allra flesta tryckpressar kan inte trycka ända ut i kanten på arket och det behövs lite vingelmån när man ska skära trycksaken efter tryckning.

När du ska få till utfallet är det tre saker att tänka på. Den här guiden är skriven utifrån inDesign. Använder du något annat program gäller samma tänk, men metodiken är förmodligen annorlunda. Man kan inte få till utfall i alla program, t.ex Photoshop.

  1. När du skapar ditt dokument, se till att skriv in 3 mm utfall i rutan för Utfall och instruktionsmarginal.
  2. Har du en bild eller färg som ska ligga ända ut i kanten, dra den ända ut till den röda linjen. Tänk även på att inte lägga text eller annan viktig information för nära kanten, det finns risk att det skärs bort. Inget viktigt närmare än 3 mm från kanten är ett bra riktmärke.
  3. När du spar din pdf för tryck, gå in under Märken och utfall och kryssa i Skärmärken och Använd dokumentutfallsinställningar.

 

Bonustips: Tryck på ”w” i inDesign för att växla mellan att se utfallet och se hur den färdiga trycksaken kommer att se ut.