Därför ska du anlita en fotograf för hemsidans bilder

En bild säger mer än 1000 ord, men vilka ord bilden förmedlar är däremot högst varierande. För att visa hur mycket bilderna på en hemsida påverkar helhetsintrycket så har vi tagit fram två exempel på samma hemsida. Det ena exemplet visar egentagna bilder, det andra visar hur det kan se ut om du anlitar en fotograf.

Exempel 1 – Egentagna bilder

Exempelskiss på hemsida med egentagna bilder. Fotografierna har dåligt ljus och intrycket på sidan blir rörigt på grund av för mycket föremål och detaljer i bilderna.

Nu vill vi inte dra alla över en kam, för det finns såklart många som kan ta fina bilder själva (fotografer till exempel). Men många som inte är vana att fotografera tänker kanske inte på saker som kan vara avgörande för hur en bild uppfattas. Några vanliga exempel är rörig bakgrund, långt skärpedjup där både motiv och bakgrund är i fokus, dålig ljussättning, fel vitbalans som ger gulaktiga bilder, och dålig bildkomposition, vilket oftast beror på att bilden är felbeskuren.

Att en bild är tekniskt dålig behöver alltså inte betyda att det är något fel på motivet. Blomman på sista bilden är jättefin, men ljuset är dåligt och bilden är för tätt beskuren. Också den första bilden från butiken är bra ur motivsynpunkt. Man får ett positivt och personligt intryck av personalen, men även om butiksinredningen är fin så tar den för mycket uppmärksamhet från personerna i bilden.

Om du vill ta egna bilder rekommenderar vi att du fotar med en systemkamera om du har möjlighet. Då har du bättre kontroll över inställningar så som skärpedjup och vitbalans.

 

Exempel 2 – Anlitad fotograf

Exempelskiss på hemsida med bilder tagna av proffsfotograf. Bilderna har bra ljus, snygg beskärning och bra komposition. Hemsidan får ett renare intryck.

Att anlita en fotograf har många fördelar, framförallt att hen vet vad hen håller på med. Det innebär att det enda du behöver göra är att tala om vilka bilder du vill ha, och le in i kameran så sköter fotografen resten. Att anlita en fotograf innebär också att dina bilder har samma stil, vilket är viktigt för helhetsintrycket.

En fotograf är nästan alltid en bra investering. Precis som med alla bilder så kan du såklart använda dina proffsfoton till andra saker än hemsidan. Du kan t.ex. ha dem som inlägg på sociala medier, som underlag för trycksaker eller till annan formgivning. Se därför till att be fotografen att ta många bilder när hen ändå är på plats!

Behöver du hjälp med fotografering? Vi hjälper dig gärna – kontakta oss!